Projekt Edukacyjny "Żyj smacznie i zdrowo" - PSP Rzezawa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Projekt Edukacyjny "Żyj smacznie i zdrowo"

Projekty
   Nasza szkoła dba o zdrowie uczniów, stwarzając im możliwość uczestnictwa w różnego rodzaju zajęciach sportowych. W drodze po zdrowie jednak nie tylko sport jest potrzebny, ale również odpowiednie odżywianie.
     25 kwietnia 2018r. w PSP w Rzezawie obchodziliśmy Światowy Dzień Ziemi, w ramach którego zorganizowany został „Dzień Nauki o Ziemi”. Wydarzenie składało się z Pikniku Naukowego oraz Pikniku Festiwalu Smaków . Zdrowe odżywianie – profilaktyka chorób. Aby zachęcić szkolną społeczność do jedzenia pełnych witamin posiłków uczniowie, wspierani przez absolwentów i rodziców zajęli się organizacją Festiwalu Smaków.W tym dniu w naszej szkole zapachniało posiłkami, które uczniowie samodzielnie przygotowali. Sala gimnastyczna wypełniła się pięknie udekorowanymi stołami, na których znalazły się między innymi: : chipsy z jabłek, pyszne szaszłyki owocowo-warzywne, ciasta marchewkowe i owsiane ,przeróżne galaretki. . Uczniowie z dumą prezentowali swoje przysmaki oraz chętnie częstowali nimi innych. Wydarzenie nabrało charakteru lokalnego, gdyż zaproszeni zostali na nie również uczniowie PSP w Krzeczowie oraz PSP w Łazach. W czasie pikniku młodzież nie tylko miała możliwość skosztowania zdrowych przekąsek, ale również wzięła udział w warsztatach kulinarnych, konkursach:,,Łzy szczęścia” ,„Kanapka na drugie śniadanie”, wykonywała dekoracje z warzyw i owoców oraz rozdawała tematyczne ulotki. Ważnym elementem wydarzenia były warsztaty udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej oraz prezentacja multimedialna dzięki której młodzież poznała zagrożenia związane z używkami .Wydarzeniu towarzyszyło wiele atrakcji. Jedną z nich był Międzyklasowy Konkurs na Plakat Profilaktyczny. Zadaniem każdej z klas było przygotowanie plakatu promującego zdrowy styl życia oraz zapobieganie uzależnieniom. . Organizacja „Festiwalu Smaków” zbiegła się z innym ciekawym wydarzeniem organizowanym w tym samym czasie Piknikiem Naukowym podczas którego uczniowie mogli pogłębić swoją wiedzę z fizyki, chemii, biologii czy geografii. Udział w tej imprezie był doskonałą formą sprawdzenia wpływu zdrowego odżywiania na funkcjonowanie organizmu człowieka. Uczniowie przyznali, że po skosztowaniu zdrowych i pożywnych posiłków mieli więcej energii i łatwiej było im skoncentrować się na pokazach, doświadczeniach i w czasie wykonywania różnych skomplikowanych zadań. Dzięki temu prostemu eksperymentowi młodzież przekonała się, że zdrowe odżywianie może być gwarancją sukcesu na kartkówce czy sprawdzianie, a także pozwolić bardziej efektywnie wykorzystać czas spędzany na zajęciach lekcyjnych. Uczniowie uczestniczay w lekcjach wychowania fizycznego i na dodatkowe zajęcia sportowych, sami stwierdzili, że zdrowe posiłki, których mieli okazję skosztować, zwiększyły wytrzymałość ich organizmu na wysiłek fizyczny, a także pozwoliły uniknąć problemów żołądkowych, które pojawiają się u nich przy spożywaniu przed treningami „śmieciowego jedzenia”. Piknik pozwolił przypomnieć uczniom zasady zdrowego stylu życia. Poznali oni wartość żywności ekologicznej i sposoby na przygotowanie smacznych i pożywnych posiłków. Zrozumieli, że niezdrowe przekąski można zastąpić innymi, pełnymi wartościowych składników odżywczych. Niektórzy być może odkryli swoją nową pasję. Piknik zainspirował uczniów do samodzielnego przygotowania potraw, co można było usłyszeć, rozmawiając z nimi. Wydarzenie pełniło nie tylko funkcję edukacyjną, ale również było świetną formą rozrywki i sprzyjało integracji społeczności szkolnej oraz zacieśnieniu współpracy ze szkołami z terenu naszej gminy. Przygotowanymi przez uczniów posiłkami poczęstowani zostali również rodzice naszych uczniów . Dzięki temu mogli oni poznać i docenić zdolności kulinarne swoich dzieci, a także upewnić się, że nasza szkoła podejmuje wiele działań mających na celu przekonanie uczniów do zdrowego stylu życia.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego